Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations. Get a Practical Study with the help of Samacheer Kalvi 12th English Grammar to make learning language much easy for you and score good grades in exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Subject Verb Object
I Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns met the doctor.
Father cooks food.
Children enjoy sweets.
Tom Dutt wrote the poem “Lotus”.
They painted the gate.
We shall visit Pollachi.
They are arranging the meeting.
She has won a scholarship.
They had met Raheem.
You are reading a novel.
Subject Verb Complement
The day is Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns too cold.
The dictionary cooks food.
Children enjoy sweets.
Tom Dutt was new.
He will become a doctor
They are lazy
She will be sixty
It was a new challenge
Clouds are thick
They were happy
None is bom poor
Subject Verb Adjunct
He came late. Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns
She talks sweetly.
He speaks fast.
The crowd became noisy.
The water cools slowly.
The cloud passed slowly.
She looks critical.
The book looks old.
The lady walks slowly.

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns 1 Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns 2

Identify the sentence pattern of the following:

Question 1.
He taught me Spanish.
(a) SVIODO (b) SVC (c) SVO (d) SVC A
Answer:
(a) SVIODO

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Question 2.
He is a lecturer with a lot of experience.
(a) SVAAA (b) SVAC (c) SVOC (d) SVCA
Answer:
(d) SVC A

Question 3.
He wore his new uniform to school today.
(a) SVO (b) SVOA (c) SVIODO (d) SVC A
Answer:
(b) SVOA

Question 4.
All the goats have been milked.
(a) SVIODO (b) SV (c) SVO (d) SVOCA
Answer:
(b) SV

Question 5.
Dr. Kumaran is a Psychiatrist.
(a) SVIODO (b) SVOC (c) SVA (d) SVC
Answer:
(d) SVC

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Question 6.
She went to Kolkatta.
(a) SVA (b) SVC A (c) SVIODO (d) SVIODOA
Answer:
(a) SVA

Question 7.
My father bought me a cycle.
(a) SVOA (b) SVOC (c) SVIODO (d) SVCA
Answer:
(c) SVIODO

Question 8.
She bought vegetables.
(a) SVIODO (b) SVO (c) SVOAA (a) SVCA
Answer:
(b) SVO

Question 9.
Vikram plays cricket daily.
(a) SVIODO (b) SVCA (c) SVO (d) SVOA
Answer:
(d) SVOA

Question 10.
The weather is very hot in Chennai.
(a) SVCA (b) SVOC (c) SVO (d) SVIODO
Answer:
(a) SVCA

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Question 11.
These roses arc beautiful.
(a) SVIODOA (b) SVDOIOA (c) SVC (d) SVIODO
Answer:
(c) SVC

Question 12.
The crowd cheered hìm vigorously.
(a) SVO (b) SVOA (c) SVOC (a) SVCA
Answer:
(b) SVOA

Question 13.
My friend gifted me a mobile.
(a) SVIODO (b) SVAA (c) SVO (a) SVCA
Answer:
(a) SVIODO

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Question 14.
She danced beautifully on stage yesterday.
(a) SVIODO (b) SVOC (c) SVO (d) SVAA
Answer:
(d) SVAA

Question 15.
The boys made the teacher angry.
(a) SVIODO (b) SVAA (c) SVOC (a) AVSC
Answer:
(c) SVOC

Question 16.
They elected Chitra the class leader.
(a) SVIODO (b) SVOC (c) SVO (a) SVCA
Answer:
(b) SVOC

Question 17.
Nishanth is brave.
(a) SVC (b) SVAA (c) SVOAA (cl) SVOA
Answer:
(a) SVC

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Question 18.
They are reading in the library.
(a) SVIODO (b) SVA (c) SVOAA (a) SVCA
Answer:
(b) SVA

Question 19.
My brother is doing homework.
(a) SVIODO (b) SVAA (c) SVO (a) SVC
Answer:
(c) SVO

Question 20.
Vivek grew tired after the match.
(a) SVCA (b) SVAA (c) SVO (cl) SVC
Answer:
(a) SVCA

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Question 21.
Could you send him a reminder?
(a) SVA (b) SVC (c) SVO (d) SVLODO
Answer:
(d) SVLODO

Question 22.
Smart phone does not make people smart.
(a) SVC (b) SVDOC (c) SVO (d) SVA
Answer:
(b) SVDOC

Question 23.
She can’t finish all assignments in one day.
(a) SVIODOA (b) SVIODO (c) SVOA (d) SVCA
Answer:
(c) SVOA

Question 24.
I had a terrific time yesterday.
(a) SVC (b) SVAC (c) SVOCA (d) SVCA
Answer:
(d) SVCA

Question 25.
He is studying in Canada.
(a) ASVO (b) SVA (c) SVC (d) SVOA
Answer:
(c) SVC

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Sentence Patterns

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top