Samacheer Kalvi 10th English Grammar Phrases and Clauses

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations. Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Phrases and

Clauses

Phrase
A Phrase is a group of words without a finite verb.
For example:

  • I an intelligent girl
  • a costly dress
  • an interesting novel

Identify the kind of phrase in the following sentences noting the head word:

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Phrases and Clauses

1. Apartments are incredibly expensive.
(a) Noun Phrase (b) Adjective Phrase (c) Adverb Phrase
Answer:
(b)Adjective Phrase

2. A bike that won’t run is not particularly useful.
(a) Noun Phrase (b) Adjective Phrase (c) Adverb Phrase
Answer:
(a) Noun phrase

3. Don’t you have to leave early?
(a) Noun Phrase (b) Adjective Phrase (e) Adverb Phrase
Answer:
(c) Adverb Phrase

4. Tell him not to worry.
(a) Adverb Phrase (b) Noun Phrase (c) Adjective Phrase
Answer:
(b) Noun phrase

5. I hope to win the first prize.
(a) Noun phrase (b) Adjective Phrase (e) Adverb Phrase
Answer:
(a) Noun phrase

6. The girl in brown frock is my sister.
(a) Noun phrase (b) Adjective Phrase (c) Adverb Phrase
Answer:
(b) Adjective Phrase

7. Did you enjoy watching the movie?
(a) Noun phrase (b) Adjective Phrase (c) Adverb Phrase
Answer:
(a) Noun phrase

8. She always drives with care.
(a) Adverb Phrase (b) Noun Phrase (c) Adjective Phrase
Answer:
(a) Adverb Phrase

9. They were shouting in a loud voice.
(a) Adjective Phrase (b) Adverb Phrase (e) Noun Phrase
Answer:
(b)Adverb Phrase

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Phrases and Clauses

10. The train stopped at Victoria Terminus.
(a) Adverb Phrase (b) Noun Phrase (e) Adjective Phrase
Answer:
(a) Adverb Phrase

Clause
A clause is a group of words that includes a subject and a verb. It may be a sentence or the part of a sentence.
There are three kinds of clauses:
(i) Noun clause
(ii) Adverbial clause
(iii) Relative clause.

  • Noun Clause: The noun clauses answer the question what?
  • Adverbial clause: The adverbial clause of condition is introduced by if ‘ unless, whether.

If you run fast, you will catch the train.
Unless you work hard, you will not pass.

The underlined words in the above sentences form the adverbial clauses of condition.

Relative/Adjective clause: The relative clause does the function of an adjective in a sentence. That is why it is also called an adjective clause. We put a relative clause immediately after the noun which refers to the person, thing, or group we are talking about. A relative clause is essential to the clear understanding of the noun it defines or qualifies.

Identify the clauses and point whether it is a Noun Clause, Adjective Clause or Adverb Clause.

Questions:
1. As Mercy was not there. I spoke to her father.
Answer:
Adverb clause

2. Mary had a little lamb whose fleece was as white as snow.
Answer:
Adjective clause

3. Just as Emilv entered the room, the clock struck six.
Answer:
Adverb clause

4. If you eat too much you will fall ill.
Answer:
Adverb clause

5. Philip often wonders how Johnis setting on.
Answer:
Noun clause

6. They asked Christy many questions when he came home.
Answer:
Adverb clause

7. My parents were poor though they were of royal birth.
Answer:
Adverb clause

8. Saroja still lives in Mumbai where she was bom.
Answer:
Adverb clause

9. We met a lady whose eves were blue.
Answer:
Adjective clause

10. Henry asked me where I lived.
Answer:
Noun clause

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Phrases and Clauses

11. The fact that Shilpa is silent proves her guilt.
Answer:
Adjective clause

12. He laughs best who laughs last.
Answer:
Adjective Clause

13. Helen met a girl whose eyes were brown.
Answer:
Adjective Clause

14. I did it because I wanted to.
Answer:
Adverb clause

15. He shall remain where he is.
Answer:
Adverb clause

16. Elsie went to see what had happened.
Answer:
Noun Clause

17. No one knows what he is up to.
Answer:
Noun Clause

18. Students who are wise get good grades.
Answer:
Adjective Clause

19. The bankers need to know what they should do.
Answer:
Noun Clause

20. The books, which are lost, are not really costly.
Answer:
Adjective Clause

21. When I was younger, I thought so.
Answer:
Mverb Clause

22. Whether you like it or not, you have to go to bed now.
Answer:
Adverb Clause

23. Many people hope that Canada can resolve its economic conditions.
Answer:
Noun Clause

24. Which person is the one who stole your mini magic tablet?
Answer:
Adjective Clause

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Phrases and Clauses

25. It is important to ask whether the dressing has to be formal or informal.
Answer:
Noun Clause

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top